Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Panelesített falburkolat, vagy az egyesével felrakható falburkolat?

Panelesített falburkolat, vagy az egyesével felrakható falburkolat? A nagy kérdésre nehéz egyszerű választ adni, mert nyilván a végeredmény nem látható előre a kezünkbe kerülő mintákról, ezért megpróbálunk rávilágítani a két falburkolat rendszer tulajdonságaira.

A panelben gyártott falburkolatok alatt többnyire azt értjük, hogy nagyobb darabokból álló burkolatot ragasztanak fel a falra egymás mellé, fölé. Egy ilyen falburkolat lehet 40x80 cm, 50x100 cm, de 20x50 cm is, nagyon sok típus lelhető fel a piacon. A legtöbb ilyen díszburkolat általában kő vagy tégla jellegű, hagyományos építőanyagokat utánoz, esetleg az eredeti, pl soros köveket ragasztják fel egy hordozó hálóra, vagy akár egymáshoz. Egy panelen belül több különböző színű, kisebb-nagyobb szabályos, szabálytalan kő, esetleg tégla elem található. A panelek általában téglalap alakúak  -ezeket ugyanis könnyebb gyártani, ritkábban Z, vagy L alakúak, ezek viszont jobban eltüntetik az illesztéseket. A legnagyobb "betegsége" a panelesített falburkolatnak ugyanis a gyakran ismétlődő illesztési hézag, ami miatt "behálósodik", vagy "bekockásodik" a falfelület, és végül elronthatja a látványt.

https://www.ko-tegla.hu/fagyallo_klinker_teglaburkolat_173/kallio_rust_falburkolat_45x15_cm_1212

https://www.ko-tegla.hu/custom/kotegla/image/data/product/Cerradklinker/kallio_rust_falburkolat_450x150x9mm.jpg

https://www.ko-tegla.hu/custom/kotegla/image/data/product/Cerradklinker/kallio_rust_falburkolat_450x150x9mm_1kep.jpg

De nézzük meg, mi is az előnye ennek a falburkolat típusnak!

A gyors felrakás -akár saját munkával is mindenképpen. Amire viszont nagyon figyelni kell, az a pontos felragasztás! Egy hosszabb elem, pl 80 cm-es egyik vége ha csak egy miliméterrel feljebb van, 6 darabnál már 6 mm, tehát el kezd lejteni vagy emelkedni a falburkolat. Nagyon fontos tehát a kezdő sor vízmértékkel történő kijelölése. A paneles falburkolatok mellett szól még a költséghatékonyság, akár fele is lehet a burkolás díja, és ha szorít az idő akkor egy ilyen falburkoló megoldást jelenthet a kivitelezési munkák gyors befejezésére.

Érdemes e vajon foglalkozni az egyesével felrakható téglaburkolat, kőburkolat jellegű díszfal elkészítésével?

Nézzük csak meg alaposabban, hogy tényleg hátrányok-e a hátrányok!

A paneles falburkolat illesztési, az igazat megvallva megjelenésében nem túlságosan esztétikus látvány nyújtó problémái itt értelemszerűen nem jelentkeznek. Nincsenek típus ismétlődések, kézi gyártású falburkolataink alkalmazása következtében nagyon eredeti, szép lehet a végeredmény. Könnyen korrigálható a felrakás közben jelentkező eltolódás, hiszen a következő néhány darabot kicsit arrébb rakjuk. Képzeljük csak el, ha egy paneles falburkolatból már fel van rakva 15-20 db, és akkor derül ki, hogy vissza kell bontani, amikor már épp hátradőltünk volna! A darabos rendszernél ebben az esetben néhány db. visszaszedésével elcsalhatjuk az esetleges ferdeséget. Drágább lehet továbbá ugyan a felrakás, de az esetek többségében ezt a munkát magunk is elvégezhetjük. A felrakási veszteség is kisebb lehet mert sok leeső darabot fel tudunk használni. Az iparosok nyilván a nagyobb darabokból álló falburkolat beszerzését fogják ösztönözni, de azért azt vegyük figyelembe, hogy mi a díszfalunkat hosszú időn keresztül fogjuk nézegetni. Összességében tehát a paneles falburkolatok praktikusságát kell összevetni az egyesével felrakható burkolatok természetességével, és az árakkal, valamint a saját munkánk örömével.

https://www.ko-tegla.hu/evia_kolostorko_falburkolat/evia_terra_vegyes

https://www.ko-tegla.hu/custom/kotegla/image/data/product/Evia%2C%20kolostork%C5%91/evia_terra_diszburkolat_1kep.jpg

https://www.ko-tegla.hu/custom/kotegla/image/data/product/Evia%2C%20kolostork%C5%91/evia_terra_diszburkolat_4kep.jpg

Tartalomhoz tartozó címkék: blog cikk hír