Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Evia soroskő beépítése

Letöltés

Evia soroskő falburkolat beépítési útmutató

Kizárólag függőleges felületen alkalmazható!

A falburkoló terméket a felület megfelelő előkészítése után rakjuk csak fel. Az omló, málladozó felületeket javítsuk ki, amennyiben szükséges alkalmazzunk alapozót, mélyalapozót. Olyan felületeken, ahová a csemperagasztó nem köt, alkalmazzunk tapadó hidat. Ragasztás előtt a felületet portalanítani kell.


Felrakható falfelületekre, betonfelületekre, kellő merevítéssel ellátott OSB lap, CK lap, gipszkartonból készített felületekre, illetve minden olyan felületre ahová a csemperagasztó köt és megfelelően stabil a burkolat megtartásához.
Nem rakható fel gyenge szívóképességű felületekre, pl. polisztirol, műanyaglemezek, fóliázott bútorlap stb. csak megfelelő felület előkészítés után.


 1. Tervezés

A munka megkezdése előtt próbaként, rakjunk ki egy vizszintes felületen kb. 0.5  nm terméket, hogy lássuk milyen lesz a kész felület, így elkerülhető az esetleges visszabontás.  A természetes hatás érdekében egyszerre több dobozból dolgozzunk. Az evia falburkolat színei szabadon variálhatók egymással. Amennyiben több színből kerül összeállításra a felület, mindenképp ügyelni kell arra, hogy a különböző színű falburkolatok felrakás közben a megfelelő arányban kerüljenek felrakásra.

Az evia falburkolat felrakása fuga nélkül történik, ügyelve a minimális 0.2-0.5 mm dilatációs hézag megtartására. A túl szorosan rakott darabok a különféle falmozgások és hőmozgások hatására meglazulhatnak, lepotyoghatnak

2. Darabolás

Az evia falburkolat  anyaga könnyűbeton, kővágó koronggal vágható. A vágott széleket durvább csiszolóvászonnal munkáljuk el, hogy hasonlítson a gyári szélekhez.

3. Ragasztás

Ragasztóanyagnak haszáljunk egy átlagos minőségű flexibilis csemperagasztót. Kerüljük az extra erős ragasztók használatát, a flexibilitást részesítsük elönyben a választáskor.

Kenjünk fel kb 1/2 nm felületre megfelelő állagú csemperagasztót! Használjunk 6 vagy 8 mm-es bordás glettvasat, majd húzzuk el határozott mozdulattal erősen, és vízszintesen kb. 45 fokban tartva. Ennél nagyobb szögben több, kisebb szögben tartva pedig kevesebb ragasztó marad a falon. A túl sok és vastag ragasztó zsugorodáskor a hoszabb, vékonyabb darabokat eltörheti, a túl vékony ragasztórétegben pedig nem alakul ki a megfelelő szerkezeti szilárdság, egy kb. 50x50 cm-es felületen végezzünk próbaragasztást.

 

Figyelmeztetés:

Különösen figyelni kell a termékek hátoldalának portalanítására. Nem szabad dolgozni túl száraz ragasztóval, mert az úgy nem képes behatolni a mélyebb rétegekbe, és a ragasztás minősége gyengébb lehet. Spaklival gletteljük át kb 0.5-1 mm vastagon a termék hátoldalát, úgy hogy a művelet közben a ragasztó ne pöndörödjön vissza. Ezután hordjuk fel a a termék hátoldalára a szükséges mennyiségű ragasztót majd gyenge nyomás közben ide-oda mozgatva tegyük a helyére. A hosszabb daraboknál a terméket végeinél fogva nyomjuk a ragasztóba, mert a közepét érő erős nyomástól eltörhet, vagy hajszálrepedés keletkezhet, ami a ragasztó száradásakor jelentkező térfogatcsökkenés hatására később erősebben lesz látható. A termék az alkalmazott cement típus "után kötés" miatt félnedves állapotban kerül csomagolásra, ezért a mintához képest sötétebb a színe, ami a teljes kiszáradást követően elmúlik. A nedves terméket nem lehet tartósan, 1 hónapon túl +5 fok alatt tárolni, vagy lefóliázva tárolni, mert ezek színeltéréshez vezethetnek. A terméket egy hónapon belül fel kell használni, vagy jól szellőző helyen dobozonként szétrakni. Az említett okok miatt színeltérést mutató terméket nincs módunkban cserélni. A helytelen kivitelezési munkákból eredő hibák miatt a termékre garanciális kifogásokat nem lehet érvényesíteni. Az esetleges kivitelezési hibák elkerülése végett végezzünk próbafelrakást kb ½ nm-en! Ne végezzük a munkát erős napsütésben! A már szilárduló csemperagasztót ne használjuk fel!

Letöltés