Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hajlítható kőburkolat beépítése

Letöltés

DekoPanel hajlítható kőburkolat beépítési útmutató

1. Felület előkészítése:

Csak függőleges felületek burkolására használható!

Első lépésként a felület teljes portalanítását kell elvégezni. Ezt követően ha szükséges, felülettől függően egy vagy két rétegben végezzük el az alapozást. Olyan felületeken, ahova a csemperagasztó nem köt, alkalmazzunk tapadóhidat.

2.Tervezés, darabolás: 

Ne ragaszkodjunk a dobozban lévő elrendezéshez, a panelköveket véletlenszerűen rendezzük egymás mellé, így természetesebb hatású lesz a felület. A szabálytalan alakú típusoknál tartsunk átlag 2 cm-es fugatávolságot, a doboz tartalma így 2 m2 felületet ad ki. Ennél kisebb, vagy nagyobb fugatávolság, eltérést eredményez.
Célszerű a paneleket egy nagyobb vízszintes felületen előre kirakni, egymáshoz igazítani, szükség esetén méretre vágni. A vágás tapétavágó késsel történik, a panel felületi megkarcolás után pontosan  törhető.

3. Ragasztás:

Ragasztóanyagnak használjunk egy átlagos minőségű flexibilis csemperagasztót. Kerüljük az extra erős ragasztók használatát, a flexibilitást részesítsük előnyben a választáskor. Kenjünk fel kb. 1/2 nm felületre megfelelő állagú csemperagasztót. Használjunk 6 vagy 8 mm-es fogazott glettvasat, majd húzzuk el határozott mozdulattal erősen, és vízszintesen kb. 45 fokban tartva. Ennél nagyobb szögben több, kisebb szögben tartva pedig kevesebb ragasztó marad a falon. A szabálytalan kő alakú dekopanel falburkolat esetében húzzuk el a ragasztót egyenesre, hogy a fugák kialakításakor ne egyenetlen ragasztó réteggel kelljen dolgoznunk. A ragasztóval ellátott felületbe nyomjuk bele a paneleket, az előre kirakott forma alapján. Felhelyezéskor ügyeljünk az egyenletes nyomásra, praktikus eszköz lehet ehhez egy 10-20 cm-es lécdarab. Kis idő elteltével már rááll a szemünk, hogyan passzítsuk egymás mellé a darabokat, rögtön a falra. Igyekezzünk az egyes darabokat minél közelebb rakni egymáshoz, a túl közel került részeket a ragasztó száradása után könnyedén levághatjuk, így kimunkáltabb lesz a kész felület. Kültéri felhasználáskor, a lapok hátoldalát vékonyan de erős mozdulatokkal gletteljük le.
Vigyázzunk arra, hogy a falburkoló lapok felületére ne kerüljön ragasztó. Ha a burkolólapok felületére mégis ragasztóanyag került,szivaccsal rögtön mossuk le. A szivacsot mindig mossuk ki tiszta vízben. A csempézésnél alkalmazott átmosós fugázás TILOS! A friss ragasztóval nehéz összekenés nélkül dolgozni, ezért csak száradófélben lévő szakaszokon végezzük el a fugázást . Ehhez nem szükséges külön fugázó anyag, elég a lapok között kinyomódott ragasztót eldolgoznunk. A dekopanel soroskő jellegű falburkolat esetében az legyen a célunk, hogy minél szorosabban illesszük egymáshoz a darabokat, minél kevesebb ragasztó kinyomódása mellett. A kinyomódott ragasztót szárazon, lepattintással távolítsuk el.


Nagyon fontos, hogy legfeljebb 1 nm-es munkafázisokban haladjunk (helytől, időjárástól függően), hogy elkerüljük a ragasztó gyors száradását.
Felrakásig a díszburkolat száraz helyen tárolandó. Ne dolgozzunk a díszburkolattal +5 Celsius fok alatt, vagy esős, időben és erős napsütésben! Ha munka közben a falfelületre felhordott ragasztó megszáradt, azt vissza kell szedni, a többi ragasztóhoz nem szabad hozzákeverni. A fugázásnál ügyeljünk arra, hogy a fugák hézagmentesek legyenek (vízzáró legyen a fuga)


Fontos! A lapokat tárolni egyenes helyen kell, felrakáskor is így járjunk el, mivel a lapok hajlithatók, napsütésben meghajolhatnak.
A helytelen kivitelezési munkákból eredő hibák miatt a termékre garanciális kifogásokat nem lehet érvényesíteni. Az esetleges kivitelezési hibák elkerülése végett végezzünk próbafelrakást kb 1/2nm-en.


Ha a kész felületet vízbázisú impregnáló szerrel kezeljük, szebb és könnyebben tisztítható lesz a burkolatunk.

Letöltés