Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Öregdeszka beépítése

 Letöltés

Ezt a finom műkőből készült falburkoló terméket a felület megfelelő előkészítése után rakjuk fel. Az omló, málladozó felületeket javítsuk ki, amennyiben szükséges alkalmazzunk alapozót, mélyalapozót. Olyan felületeken, ahová a csemperagasztó nem köt, alkalmazzunk tapadó hidat. Ragasztás előtt a felületet portalanítani kell. Ragasztó anyagnak használjunk egy átlagos minőségű flexibilis csemperagasztót. Kerüljük az extra erős ragasztók használatát, a flexibilitást részesítsük előnyben a választáskor.

Felrakható falfelületekre, betonfelületekre, kellő merevítéssel ellátott OSB lap, CK lap, gipszkartonból készített felületekre, illetve minden olyan felületre ahová a csemperagasztó köt és megfelelően stabil a burkolat megtartásához.
Nem rakható fel gyenge szívóképességű felületekre, pl. polisztirol, műanyaglemezek, fóliázott bútorlap stb. csak megfelelő felület előkészítés után. Az elkészült falburkolat természetesebb hatású lesz, ha 4-5 dobozból dolgozunk egyszerre! Kültérben csak fedett helyen alkalmazzuk!

1. Tervezés

Rakjunk ki vízszintes területen kb 1 nm-nyi terméket, hogy a deszkák színeloszlását, megfelelő elrendezését megtervezzük. A deszkalapok méretében minimális eltérés lehetséges, hasonlóképpen a bontott deszkához, ezért ne igyekezzünk túl szorosan egymás mellé rakni őket, tartsunk 1-2 mm-es hézagot. Ezzel két előnyhöz is jutunk, felrakás közben lehet korrigálni a vízszint tartása érdekében, valamint a kész felület nagyon hasonló lesz az öreg deszkák között lévő rések miatt kibontakozó rusztikus látványhoz. Kis műanyag ékekkel, gyufaszálakkal könnyen megoldható ez a technika.

2. Darabolás

A kívánt rusztikus hatás eléréséhez időnként vágjunk le és építsünk be kisebb-nagyobb darabokat. Az öreg deszka falburkolat  anyaga nem túl kemény, így a hátoldalán tapétavágó késsel, vagy spaklival történt bekarcolás mentén alátámasztva a lapok könnyen törhetők. A vágott széleket csiszolóvászonnal könnyedén el tudjuk munkálni.

3. Ragasztás

Kenjünk fel kb 1/2 nm felületre megfelelő állagú csemperagasztót! Használjunk 6 vagy 8 mm-es bordás glettvasat, majd húzzuk el határozott mozdulattal erősen, és vízszintesen kb. 45 fokban tartva. Ennél nagyobb szögben több, kisebb szögben tartva pedig kevesebb ragasztó marad a falon. A túl sok és vastag ragasztó zsugorodáskor a hosszabb, vékonyabb darabokat eltörheti, a túl vékony ragasztórétegben pedig nem alakul ki a megfelelő szerkezeti szilárdság, egy kb. 50x50 cm-es felületen végezzünk próbaragasztást. Átmosós fugázás TILOS, ha igény merül fel a hézagok lezárására, akril bázisú, sötétszürke tubusos fugázóval, kinyomó pisztollyal ezt el lehet végezni.

Különösen figyelni kell a termékek hátoldalának portalanítására. Nem szabad dolgozni túl száraz ragasztóval, mert az úgy nem képes behatolni a mélyebb rétegekbe, és a ragasztás minősége gyengébb lehet. Spaklival gletteljük át kb 0.5-1 mm vastagon a termék hátoldalát, úgy hogy a művelet közben a ragasztó ne pöndörödjön vissza. Ezután hordjuk fel a termék hátoldalára a szükséges mennyiségű ragasztót majd gyenge nyomás közben ide-oda mozgatva tegyük a helyére. A hosszabb daraboknál a terméket végeinél fogva nyomjuk a ragasztóba, mert a közepét érő erős nyomástól eltörhet, vagy hajszálrepedés keletkezhet, ami a ragasztó száradásakor jelentkező térfogatcsökkenés hatására később erősebben lesz látható. A termék az alkalmazott cement típus "után kötés" miatt félnedves állapotban kerül csomagolásra, ezért a mintához képest sötétebb a színe, ami a teljes kiszáradást követően elmúlik. A nedves terméket nem lehet tartósan, 1 hónapon túl +5 fok alatt tárolni, vagy lefóliázva tárolni, mert ezek színeltéréshez vezethetnek. A terméket egy hónapon belül fel kell használni, vagy jól szellőző helyen dobozonként szétrakni. Az említett okok miatt színeltérést mutató terméket nincs módunkban cserélni.

A helytelen kivitelezési munkákból eredő hibák miatt a termékre garanciális kifogásokat nem lehet érvényesíteni. Az esetleges kivitelezési hibák elkerülése végett végezzünk próbafelrakást kb ½ nm-en! Ne végezzük a munkát erős napsütésben! A már szilárduló csemperagasztót ne használjuk fel!

 Letöltés