Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Téglaburkolat beépítése

 

Letöltés

Kastello tégla falburkolat beépítési útmutató

Kizárólag függőleges felületen alkalmazható!

A falburkoló terméket a felület megfelelő előkészítése után rakjuk fel. Az omló, málladozó felületeket javítsuk ki, amennyiben szükséges alkalmazzunk alapozót, mélyalapozót. Olyan felületeken, ahová a csemperagasztó nem köt, alkalmazzunk tapadó hidat. Ragasztás előtt a felületet portalanítani kell.

Felrakható falfelületekre, betonfelületekre, kellő merevítéssel ellátott OSB lap, CK lap, gipszkartonból készített felületekre, illetve minden olyan felületre ahová a csemperagasztó köt és megfelelően stabil a burkolat megtartásához.
Nem rakható fel gyenge szívóképességű felületekre, pl. polisztirol, műanyaglemezek, fóliázott bútorlap stb. csak megfelelő felület előkészítés után.

 

1. Tervezés

Rakjunk ki vízszintes területen kb 0.5 nm kastello téglát, hogy a kis méretű és címeres téglák megfelelő elrendezését megtervezzük. A téglalapok a bontott téglához hasonlóan szabálytalanok, ezért a fugaszélesség változó. Keskeny fuga esetén kevesebb, széles fuga esetén több felületet rakhatunk ki a 0.7 négyzetmétert tartalmazó dobozból. Az átlagos fugaszélességnek 15 mm-nek kell lennie. A természetes hatás érdekében egyszerre több dobozból dolgozzunk.

2. Darabolás

A kívánt rusztikus hatás eléréséhez időnként vágjunk le és építsünk be kisebb-nagyobb darabokat.  A kastello falburkolat anyaga könnyűbeton, kővágó koronggal vágható. A vágott széleket durvább csiszolóvászonnal munkáljuk el, hogy hasonlítson a gyári szélekhez.

 3. Ragasztás

Ragasztóanyagnak használjunk egy átlagos minőségű flexibilis csemperagasztót. Kerüljük az extra erős ragasztók használatát, a flexibilitást részesítsük előnyben a választáskor.

Kenjünk fel kb 1/2 nm felületre megfelelő állagú csemperagasztót! Használjunk 6 vagy 8 mm-es bordás glettvasat, majd húzzuk el határozott mozdulattal erősen, és vízszintesen kb. 45 fokban tartva. Ennél nagyobb szögben több, kisebb szögben tartva pedig kevesebb ragasztó marad a falon. A túl sok és vastag ragasztó zsugorodáskor a hosszabb, vékonyabb darabokat eltörheti, a túl vékony ragasztórétegben pedig nem alakul ki a megfelelő szerkezeti szilárdság, egy kb. 50x50 cm-es felületen végezzünk próbaragasztást.


4. Fugázás

A kastello falburkolat esetében a fugákat fugázóvassal ki kell húzni, a ragasztót a téglák széle alá kell tömöríteni hogy ne maradjanak rések. A felesleges ragasztót teljes száradás előtt el lehet távolítani. Ezt a műveletet a ragasztó félszáraz állapotában végezzük el, akkor kevésbé kenődnek össze a téglák szélei. Átmosós fugázás esetében a ragasztó nem távolítható el teljes mértékben a felületből ezért ne alkalmazzuk! A kolostor és evia falburkolatok esetében a szoros illesztés miatt nem kell, és nem is végezhető el a fugázás.


 Figyelmeztetés:

Különösen figyelni kell a termékek hátoldalának portalanítására. Nem szabad dolgozni túl száraz ragasztóval, mert az úgy nem képes behatolni a mélyebb rétegekbe, és a ragasztás minősége gyengébb lehet. Spaklival gletteljük át kb 0.5-1 mm vastagon a termék hátoldalát, úgy hogy a művelet közben a ragasztó ne pöndörödjön vissza. Ezután hordjuk fel a a termék hátoldalára a szükséges mennyiségű ragasztót majd gyenge nyomás közben ide-oda mozgatva tegyük a helyére. A hosszabb daraboknál a terméket végeinél fogva nyomjuk a ragasztóba, mert a közepét érő erős nyomástól eltörhet, vagy hajszálrepedés keletkezhet, ami a ragasztó száradásakor jelentkező térfogatcsökkenés hatására később erősebben lesz látható. A termék az alkalmazott cement típus "után kötés" miatt félnedves állapotban kerül csomagolásra, ezért a mintához képest sötétebb a színe, ami a teljes kiszáradást követően elmúlik. A nedves terméket nem lehet tartósan, 1 hónapon túl +5 fok alatt tárolni, vagy lefóliázva tárolni, mert ezek színeltéréshez vezethetnek. A terméket egy hónapon belül fel kell használni, vagy jól szellőző helyen dobozonként szétrakni. Az említett okok miatt színeltérést mutató terméket nincs módunkban cserélni.

A helytelen kivitelezési munkákból eredő hibák miatt a termékre garanciális kifogásokat nem lehet érvényesíteni. Az esetleges kivitelezési hibák elkerülése végett végezzünk próbafelrakást kb ½ nm-en! Ne végezzük a munkát erős napsütésben! A már szilárduló csemperagasztót ne használjuk fel!

Letöltés