Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kolostor soroskő beeépítése

Letöltés

Kolostor soroskő falburkolat beépítési útmutató

Kizárólag függőleges felületen alkalmazható!

A falburkoló terméket a felület megfelelő előkészítése után rakjuk fel. Az omló, málladozó felületeket javítsuk ki, amennyiben szükséges alkalmazzunk alapozót, mélyalapozót. Olyan felületeken, ahová a csemperagasztó nem köt, alkalmazzunk tapadó hidat. Ragasztás előtt a felületet portalanítani kell.

Felrakható falfelületekre, betonfelületekre, kellő merevítéssel ellátott OSB lap, CK lap, gipszkartonból készített felületekre, illetve minden olyan felületre ahová a csemperagasztó köt és megfelelően stabil a burkolat megtartásához.
Nem rakható fel gyenge szívóképességű felületekre, pl. polisztirol, műanyaglemezek, fóliázott bútorlap stb. csak megfelelő felület előkészítés után.

 1. Tervezés

A kolostorkő un. váltósoros falburkolat. A burkolólapok kétféle szélességben készülnek 8 cm, és 5.3 cm-es méretben, külön dobozban csomagolva. Mindkét típusú doboz tartalma 0.52 nm. A 8 cm széles lapokból 18db, az 5.5 cm széles lapokból 27 db található egy dobozban. A  felrakás során ügyelni kell arra hogy 2 db széles laphoz 3 db keskeny legyen felrakva. A munka megkezdése előtt próbaként, rakjunk ki egy vizszintes felületen 0.5 nm terméket, hogy lássuk milyen lesz a kész felület, így elkerülhető az esetleges visszabontás. A természetes hatás érdekében egyszerre több dobozból dolgozzunk.

2. Darabolás

A kolostorkő anyaga könnyűbeton, kővágó koronggal vágható. A vágott széleket durvább csiszolóvászonnal munkáljuk el, hogy hasonlítson a gyári szélekhez. A kívánt rusztikus hatás eléréséhez időnként vágjunk le és építsünk be rövidebb hosszabb darabokat.

3. Ragasztás

Ragasztóanyagnak használjunk egy átlagos minőségű flexibilis csemperagasztót. Kerüljük az extra erős ragasztók használatát, a flexibilitást részesítsük előnyben a választáskor.

A kolostorkő falburkolat felrakása fuga nélkül történik, ügyelve a minimális 0.2-0.5 mm dilatációs hézag megtartására. A túl szorosan rakott darabok a különféle falmozgások és hőmozgások hatására meglazulhatnak, lepotyoghatnak.

Kenjünk fel kb 1/2 nm felületre megfelelő állagú csemperagasztót! Használjunk 6 vagy 8 mm-es bordás glettvasat, majd húzzuk el határozott mozdulattal erősen, és vízszintesen kb. 45 fokban tartva. Ennél nagyobb szögben több, kisebb szögben tartva pedig kevesebb ragasztó marad a falon. A túl sok és vastag ragasztó zsugorodáskor a hosszabb, vékonyabb darabokat eltörheti, a túl vékony ragasztórétegben pedig nem alakul ki a megfelelő szerkezeti szilárdság, egy kb. 50x50 cm-es felületen végezzünk próbaragasztást.

Figyelmeztetés:

Különösen figyelni kell a termékek hátoldalának portalanítására. Nem szabad dolgozni túl száraz ragasztóval, mert az úgy nem képes behatolni a mélyebb rétegekbe, és a ragasztás minősége gyengébb lehet. Spaklival gletteljük át kb 0.5-1 mm vastagon a termék hátoldalát, úgy hogy a művelet közben a ragasztó ne pöndörödjön vissza. Ezután hordjuk fel a a termék hátoldalára a szükséges mennyiségű ragasztót majd gyenge nyomás közben ide-oda mozgatva tegyük a helyére. A hosszabb daraboknál tekintettel kell lenni arra, hogy  a terméket végeinél fogva nyomjuk a ragasztóba, mert a közepét érő erős nyomástól eltörhet, vagy hajszálrepedés keletkezhet, ami a ragasztó száradásakor jelentkező térfogatcsökkenés hatására később erősebben lesz látható. A termék az alkalmazott cement típus "után kötés" miatt félnedves állapotban kerül csomagolásra, ezért a mintához képest sötétebb a színe, ami a teljes kiszáradást követően elmúlik. A nedves terméket nem lehet tartósan, 1 hónapon túl +5 fok alatt tárolni, vagy lefóliázva tárolni, mert ezek színeltéréshez vezethetnek. A terméket egy hónapon belül fel kell használni, vagy jól szellőző helyen dobozonként szétrakni. Az említett okok miatt színeltérést mutató terméket nincs módunkban cserélni.

A helytelen kivitelezési munkákból eredő hibák miatt a termékre garanciális kifogásokat nem lehet érvényesíteni. Az esetleges kivitelezési hibák elkerülése végett végezzünk próbafelrakást kb ½ nm-en! Ne végezzük a munkát erős napsütésben! A már szilárduló csemperagasztót ne használjuk fel!

Letöltés