Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Melyik tégla falburkolat burkolat jó a hőszigetelt falakra?

Melyik tégla falburkolat burkolat jó a hőszigetelt falakra? Összehasonlító elemzés különböző téglaburkolatok között.

Elvileg bármelyik, de a  gyakorlatban ezt az alábbi fontos tényezők határozzák meg:

A falburkolat súlya

Általánosságban elmondható, hogy 25 kg/m2 fölé ne menjen, ez a felburkoláshoz szükséges ragasztó súlyával együtt értendő, tehát a falburkolat súlya kb. 20 kg/m2. Ennél a súlynál  szükséges a hőszigetelő anyag plusz megerősítése, ami a szokásos rögzítő tiplik esetében 25-30 %, ez a biztonságos. A hőszigetelő táblák szélén körbefutó tipliket úgy kell rögzíteni, hogy a szomszédos táblákra is átérjenek, akkor egyben dolgozik az egész rendszer.

A falburkoló téglák vastagsága

A legtöbben úgy gondolják minél vékonyabb annál jobb mert könnyebb, de ez nem feltétlen igaz. A 8 mm vastag tégla falburkolat nem sokat változtat az összsúlyon, viszont kényesebb. Figyelembe kell venni, hogy a déli oldal sokkal nagyobb hőhatásnak van kitéve, és egy 35-40 m2-es felület már mindenképpen reagálni fog erre, mégpedig kipúposodással. Ez a jelenség általában középtájon jelenhet meg, de miután egy rugalmas rendszerről beszélünk bárhol kijöhet ez a feszítő erő. Úgy lehet ezt a jelenséget azonosítani, hogy függőlegesen megjelenik egy hosszabb repedés a ragasztóban, és a vonalában fekvő téglák mintegy elnyíródnak, néhány tized mm széles repedés keletkezik rajtuk ami melegben jobban látszik hidegben szinte eltűnik. Ez a hőszigetelés nem megfelelő rögzítése és a túl vékony burkoló tégla miatt következhet be. Az a biztos, ha 10 mm fölé megyünk a vastagsággal, de nem érjük el a húszat. Nagyon fontos tényező az egyes téglák hossza és a szélessége.

A 20-25 cm hosszú, és 10-18 cm vastag falburkoló téglák nagyon jók erre a célra, az ideális szélesség pedig 6 cm legyen.

https://www.ko-tegla.hu/kastello-burkolat/england_brick_teglaburkolat_6

A 28-30 cm hosszú 5 cm széles és 8 mm vastag téglákkal való burkolásnál a fugázásnál nagyon oda kell figyelni, érdemes egy erre való erős, szemcsés fugázó anyaggal utólag kifugázni, az nem engedi a téglákat elnyíródni. Beltérben vagy stabil felületen viszont nagyon jó ez a vékony méret, nagyon könnyű megmunkálni.

A végkövetkeztetés tehát az, hogy kültéren, de különösképp hőszigetelésen a vastagabb, erősebb szerkezetű kisebb hosszal bíró tégla falburkolatokat alkalmazzuk, míg beltéren elegendő a vékonyabb, hosszabb tégla formátum.

Hogyan is van az hogy a kétszer vastagabb burkoló tégla csak 25 %-al nehezebb?

Az anyagösszetétel lesz a kulcs. Ezekben a falburkolatokban olyan apró kiégetett agyag golyócskák töltik ki a tér egy részét a betonban, amik az égetés során rendkívül porózussá válnak, és pille könnyűek, továbbá olyan adalékokat is alkalmaznak a gyártás során amik mikropórusok kialakulását teszik lehetővé az anyagban, nagymértékben növelik a kész beton fagyállóságát.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog cikk hír