Tisztelt Vásárlóink! Weboldalunk sütiket használ.

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogy szépítsd a házadat V.

Hogy szépítsd a házadat V. A pince is el tud vadulni ha elhanyagoljuk...

 

Utálat ide bemenni, ha tele van dobálva lommal és ha nincs szellőzése akkor penészesek a falak, mállik a vakolat. Más a helyzet ha a egy boltíves szerkezetileg jó állagú pince téglából épült, ami egyben gyönyörű falburkolat, és egyben mennyezeti burkolat is. Egy ilyen pincét érdemes a régi szépségében visszaállítani, restaurálni. Megint más eset egy betonból épült, szivárgó mennyezetű pince akár burkolótéglából van a falburkolat, akár fröcskölt vakolattal lett ellátva ami nagyon szép volt, amíg el nem kezdett hullani a nedvességtől, beterítve a felhalmozott lomot. Ezt a látványt még fokozhatják a meztelencsigák, pókok, százlábúak, és ha kell egy szerszám inkább veszünk egy újat, mintsem széttúrjuk ezt a világvége állapotot. Ilyen esetben sajnos hozzá kell állni a problémához rendesen.

Hogy is fogjunk hozzá a felújításnak?

Sajnos először ki kell rámolni mindent, legalább leszárad a szerszámok nyeléről a penész. A nedves papírdobozokat ha vannak, nehogy visszapakoljuk később! Legelőször a potyogó, hámló vakolatot ki kell javítani vagy le kell verni. Ha burkolótéglák meglazultak, rossz állagúak, dohszagúak, meg kell tőlük szabadulnunk. azzal. Ezek után baj okát próbáljuk meg csírájában elfojtani, ha mód van rá a pincénk felé lejtő talajban dréncsövet érdemes fektetni, vagy az arra folyó vizet elárkolni, elvezetni. Próbáljuk magunkat azzal vigasztalni, hogy ezt elég egyszer normálisan megcsinálni. Visszatérve a vizesedésre, ha az okot sikerült megszüntetni, érdemes vízszigetelő vakolattal újravakolni a falat, mennyezetet. Mielőtt bármilyen falburkolat, díszburkolat alkalmazása mellett döntünk mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről aminek a hiányában mindez a borzalmas állapot kialakulhatott. Utólag persze nehéz szellőzőkürtőt építeni, de szerencsére egy napelemes szellőztető ventilátor viszonylag olcsón megoldja ezt a helyzetet. Olyan is előfordul, hogy a vízszigeteléssel nem volt probléma, viszont a téglafelület helyrehozhatatlanul csúf.

Adjuk össze az eddigi költségeinket, és nézzük meg miképp tudjuk mérsékelni a hátralévőket!

Milyen burkolatok jöhetnek szóba?

Egy pince esetében messze el kell kerülni a műanyagból készült burkolatokat, mert nem szellőznek, a pára mindenképp bekerül mögé, az előbb-utóbb úgyis vízzé alakul és akkor hiába küzdöttünk ennyit. Elvileg a legjobb választás egy odaillő tégla jellegű falburkolat lenne, DE!  A vágott tégla, vagy szeletelt tégla használata esetén a burkolat súlya miatt viszonylag sok ragasztó kell. Szakértelem híján járhatunk úgy, hogy a mennyezet burkolása után ha felmegyünk a házba, nem ismer fel a család, tiszta ragasztó minden rajtunk. Szó szerint. Ruha, haj, fül, szemöldök, szánkban pedig karistol a ragasztóból kioldódó kvarchomok, rossz esetben a homok lerakódik a kád lefolyójában, jöhet a duguláselhárító. Másnap ha szembesülünk a reggelre lepotyogó szeletelt tégla falburkolat darabokkal, joggal gondolhatjuk, hogy bárcsak inkább beszögeltük volna a pinceajtót. Ja, és még visszalett volna a fugázás...

Szerencsére ez az egész csak rémálom marad, ha a hajlítható dekopanel burkolat mellett döntünk!

Vajon mit tud ez a falburkolat?

 

Először is porózus, ezért jól szellőzik. Mindössze 3-4 mm vastag, alig van súlya, csupán 4 kg/m2, hajlítható, emiatt jól követi a boltív vonalát, sarkokra is nagyon jól lehet vele dolgozni. Kevés ragasztó kell hozzá, a fő meglepetés pedig az, hogy nem kell fugázni, mert szorosan egymás mellé rakva is nagyon nagyon jól néz ki ez modern, korszerű falburkolat. Egyszerű kéziszerszámokkal darabolható, a munkavégzés szinte teljesen hulladékmentes.

 

 

Most már elégedetten nézegethetjük munkánk eredményét, miénk a legszebb falburkolat, ha van egy akár csak 15 m2-es pincénk, abból egy gyöngyszemet tudunk csinálni,l és egy másik érzés is: a pénz amit megtakarítottunk, mert ez a falburkolat saját munkával is felrakható!

https://www.ko-tegla.hu/dekopanel_falburkolat

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog cikk hír